SPAREN

Wat wilt u nu eigenlijk met uw leven? Even voor de duidelijkheid, ik was geen loopbaanbegeleider of filosoof voordat ik financieel adviseur werd. Toch is dit de eerste vraag die ik mensen stel als het om sparen en beleggen gaat. Sparen of beleggen heeft namelijk niet zo zeer met geld op zich te maken als wel met het realiseren van wensen. Dromen, zo u wilt.

Dat beleggen een aantrekkelijk alternatief voor sparen kan vormen, bleek toen enkele jaren geleden flinke rendementen werden gehaald op de beurzen. Dat sparen nog niet zo gek hoeft te zijn, bleek toen diezelfde beurzen flink kelderden. Dus wat is wijsheid?

Wijsheid is volgens mij niet meteen kijken naar de hoogte van rendementen die worden voorgespiegeld. Wijsheid is volgens mij eerst praten over úw wensen, úw persoonlijkheid. Bent u iemand die bereid is risico's te nemen of juist niet? Gaat het om bedragen die u kunt missen of om uw appeltje voor de dorst? En waarom wilt u eigenlijk sparen of beleggen: om volgend jaar een cruise te kunnen maken of om over vijftien jaar de studie van uw kind te kunnen bekostigen? Als we deze vragen hebben beantwoord, dan vinden we vast het spaar- of beleggingsproduct dat het beste bij u past.